Στο δρόμο του ΦΕΚ η προκήρυξη των τριών πρώτων διαγωνισμών ΑΠΕ – Έως 5 Ιουνίου οι αιτήσεις και 2 Ιουλίου ο διαγωνισμός

Ολοκληρώθηκαν από τα στελέχη της ΡΑΕ οι λεπτομέρειες της προκήρυξης για τους τρείς πρώτους διαγωνισμούς μέσω των οποίων θα εγκατασταθούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η προκήρυξη έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ, συνεπώς είναι θέμα ολίγων ημερών η ανάρτησή της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των διαγωνισμών η 2α Ιουλίου, όπως προβλεπόταν άλλωστε στο χρονοδιάγραμμα που είχε δημοσιοποιήσει η ΡΑΕ.

Ως καταληκτική ημερομηνία για τη υποβολή των αιτήσεων έχει οριστεί η 5η Ιουνίου, επομένως οι επενδυτές θα έχουν κάτι περισσότερο από μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν τους φακέλους τους, ενώ και η ΡΑΕ έχει ελαχιστοποιήσει το χρόνο αξιολόγησής τους πριν την διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Οι διαγωνισμοί θα είναι για τρείς κατηγορίες έργων:

1) Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
2) Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW και μικρότερης ή ίσης των 20 MW.
3) Αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 3 MW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι οι μεγάλοι φορείς των ΑΠΕ είχαν ζητήσει να μετατεθούν χρονικά οι διαγωνισμοί, προκειμένου να προετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά η ΡΑΕ θεωρεί ότι όσο νωρίτερα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί τόσο σαφέστερο θα είναι το μήνυμα προς ξένους και εγχώριους παίκτες για το βαθμό ωριμότητας και την ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ.

Από τους αρμόδιους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) ζητήθηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία ώριμων έργων ΑΠΕ κατηγοριοποιημένων ανά τεχνολογία (αιολικά και φωτοβολταϊκά), τα οποία να έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης σε ισχύ ή να έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης και λειτουργικής ενίσχυσης.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τα ώριμα έργα δεν είναι πολλά και σίγουρα δεν μπορούν να φτάσουν στα άνω όρια που είχε θέσει η ΡΑΕ, δηλαδή τα 300 MW στα αιολικά και τα 300 MW στα φωτοβολταϊκά.

Το τελευταίο διάστημα πάντως δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που έχουν προσέλθει στον ΑΔΜΗΕ (και στον ΔΕΔΔΗΕ) για να καταστήσουν ώριμα τα έργα τους. Με τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης αναμένεται ότι οι επενδυτές που θα σπεύσουν στα γραφεία των Διαχειριστών, μετά την προκήρυξη και μέχρι τη διενέργεια των διαγωνισμών, ώστε να πάρουν οριστικές προσφορές σύνδεσης.

Για την επίσπευση της παροχής προσφορών σύνδεσης αναμένεται να υπάρξει παρότρυνση από τη ΡΑΕ προς τους Διαχειριστές για κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων.

Αντίστοιχο πρόβλημα καθυστερήσεων θα δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία εξασφάλισης εγγυητικών επιστολών.

Επιστροφή των εγγυητικών


Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι βαίνει προς ικανοποίηση το αίτημα που είχαν υποβάλλει οι φορείς των ΑΠΕ για επιστροφή των εγγυητικών επιστολών σε όσους επενδυτές συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς αλλά αποτύχουν να «περάσουν» τα έργα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στα μέσα Μαϊου θα κατατεθεί τροπολογία που θα προβλέπει την επιστροφή των εγγυητικών στους αποτυχόντες που το επιθυμούν. Η επιστροφή της εγγυητικής πάντως, θα συνεπάγεται και απώλεια των όρων σύνδεσης του έργου ώστε να μην καταλαμβάνει ηλεκτρική χωρητικότητα που εμποδίζει άλλους επενδυτές να προχωρήσουν τις δικές τους επενδύσεις. Πιθανόν να συνεπάγεται ακόμη και απώλεια της άδειας παραγωγής, δηλαδή ακύρωση του έργου.

Σημαντικό είναι τέλος ότι οι επενδυτές δεν προσέρχονται ακόμη για προσφορές σύνδεσης και εγγυητικές καθώς δεν θέλουν να προχωρήσουν σε έξοδα πριν δημοσιευθούν οι όροι της προκήρυξης που θα καθορίσουν την απόφασή τους για το αν θα συμμετάσχουν ή όχι.