Ανακαινίζω - Νοικιάζω

Ανακαινίζω - Νοικιάζω

Ημερομηνία: 29/02/2024

Θεσπίζεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», με το οποίο επιδοτείται η επισκευή 12.500 κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση.

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία τρία χρόνια.

Στη χώρα μας που και τα ενοίκια ανεβαίνουν, πρέπει νέοι άνθρωποι και νέες οικογένειες, όπως και οι υπόλοιποι, να έχουν επιλογές, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί και το οικιστικό απόθεμα και να καταπολεμηθεί η άνοδος των ενοικίων.

Δικαιούχοι

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Νοικιάζω - Ανακαινίζω θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) οι ωφελούμενοι να διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
β) να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
γ) το ακίνητο να έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και να βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, 
δ) το ακίνητο να μην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, να μην έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και να δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
ε) οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και να μην έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Ύψος Ενίσχυσης - Επιλέξιμες Δαπάνες

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιθεισών δαπανών.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα "Ανακαινίζω - Νοικιάζω", εδώ