Αναμένεται η Προκήρυξη του προγράμματος Εξοικονομώ - Επιχειρώ

Αναμένεται η Προκήρυξη του προγράμματος Εξοικονομώ - Επιχειρώ

Ημερομηνία: 27/02/2024

Η Δράση Εξοικονομώ – Επιχειρώ παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, με στόχο την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων.

Δικαιούχοι

Στο πλαίσιο της Δράσης ενισχύονται υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες για τη Δράση είναι όλες οι επιχειρήσεις των κλάδων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για ενίσχυση από το πρόγραμμα θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα, είναι απαραίτητη η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή/και Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου, ανάλογα με τις επιλέξιμες παρεμβάσεις.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα παρακάτω κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα (με ειδικό σήμα λειτουργίας ή υποβληθείσα γνωστοποίηση κατά τις διατάξεις του Ν. 442/2016) στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας αστέρων ή/και κλειδιών ή αυτά που δεν έχουν καταταγεί και η δυναμικότητα τους δεν ξεπερνά τις 200 κλίνες, σύμφωνα με το ειδικό σήμα λειτουργίας ή την γνωστοποίηση:  

  • Ξενοδοχεία της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν.4276/2014.
  • Ξενοδοχειακές μονάδες και λοιπές τουριστικές μονάδες που λειτουργούν σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια ή κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
  • Επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων και μικτής μορφής ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων.
  • Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή και τουριστικές επαύλεις.
  • Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινγκ).

Επιλέξιμες Δαπάνες

  • Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών (προμήθεια υλικών, δαπάνες τοποθέτησης) .
  • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής (αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού παραγωγής ή/και προμήθεια νέου).
  • Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε εγκαταστάσεις διανομής ενέργειας και σε τελικούς ενεργειακούς καταναλωτές (προμήθεια εξοπλισμού, δαπάνες εγκατάστασης).
  • Εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως ηλιοθερμικά συστήματα.
  • Εγκατάσταση Building Energy Management System (προμήθεια εξοπλισμού, δαπάνες εγκατάστασης).
  • Εγκατάσταση Energy Management System (προμήθεια εξοπλισμού, δαπάνες εγκατάστασης).
  • Αμοιβή Ενεργειακού Ελεγκτή / Ενεργειακού Επιθεωρητή.
  • Πιστοποίηση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης.
  • Αμοιβή συμβούλων διοίκησης.

Ενεργειακός Στόχος

Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, οι ελάχιστοι ενεργειακοί-περιβαλλοντικοί στόχοι είναι οι εξής:
  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%.
  • Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40%.
  • Για το κτίριο, τα κτίρια ή την κτιριακή μονάδα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, από την υλοποίηση του σχεδίου θα πρέπει να επιτυγχάνεται αναβάθμιση της ενεργειακής τους κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ, τουλάχιστον κατά δύο (2) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β+ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013. Για τον υπολογισμό της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 2 τουλάχιστον κατηγορίες, δεν θα πρέπει να συνυπολογίζεται η συνεισφορά εφαρμογών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ή/και ΣΗΘΥΑ. 

Επισημαίνεται τα επενδυτικά σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης που δεν πληρούν τα παραπάνω κριτήρια απορρίπτονται από την διαδικασία αξιολόγησης.

Ύψος Ενίσχυσης - Προϋπολογισμός

Στο πλαίσιο του Προγράμματος: 

  • Για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 250.000 €
  • Για τον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως και 500.000 € Η Δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως διακόσες (200) κλίνες. 
Μέγεθος επιχείρησης \ Τύπος επιχείρηση

Δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας (ΓΑΚ (ΕΕ) αριθ. 651/2014 Άρθρο 38α)

Υποστηρικτικές δαπάνες (De Minimis)
Μεγάλες/ Πολύ Μεγάλες/ Επιχειρήσεις που εντάσσονται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών και οι οποίες εκμεταλλεύονται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, Shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης κλπ).45%40%
Μεσαίες55%40%
Μικρές και πολύ Μικρές65%40%

Στα άνω όρια δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Αξιολόγηση

Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεθόδου άμεσης αξιολόγησης. 

Διάρκεια Υλοποίησης

Η διάρκεια υλοποίησης κάθε πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της πρότασης. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται: 

  • Για τις δαπάνες που υπάγονται στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στο πρόγραμμα.
  • Για τις δαπάνες που υπάγονται στον Κανονισμό De Minimis, η ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος.

Η ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας των δαπανών των προτάσεων ορίζεται στις 30.07.2025.

Βρείτε την Προδημοσίευση του προγράμματος εδώ.