Παράταση Υποβολών των Προγραμμάτων

Παράταση Υποβολών των Προγραμμάτων "Εξοικονομώ - Επιχειρώ" και "Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις"

Ημερομηνία: 10/04/2024

Παράταση έως τις 15/5 για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώσε την παράταση των Προγραμμάτων "Εξοικονομώ - Επιχειρώ"  και "Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις", έως τις 15 Μαΐου 2024, στις 18:00.

Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου).

Εξοικονομώ - Επιχειρώ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου διαμορφώνεται ως εξής:
Α) για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500.000€ 
Β) για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250.000€.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης δεν είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και κυμαίνεται από 30% έως 65% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό της επιχορήγησης εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος των παρεμβάσεων.

Δικαιούχοι της Δράσης

Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, επιλέξιμες είναι επιχειρήσεις των κλάδων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, πλην των δραστηριοτήτων εκείνων που εξαιρούνται από το ΕΤΠΑ και τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 651/2014 της Επιτροπής, όπως ισχύει, καθώς και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. ΕΕ/2023/2831 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Οι ακόλουθες συνθήκες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Δράση. Η μη ικανοποίηση καθεμίας εξ αυτών ή η ελλιπής ή ανύπαρκτη τεκμηρίωση για την ικανοποίησή τους, αποτελεί λόγο αποκλεισμού της αίτησης χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου και απόρριψής του:

  • Να λειτουργεί νόμιμα και να συμμορφώνεται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία, διαθέτοντας το κατάλληλο αδειοδοτικό έγγραφο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την ασκούμενη δραστηριότητα της.   
  • Να έχει εκδοθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του/ων κτιρίου/ων, που περιλαμβάνονται στο Επενδυτικό Σχέδιο, εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4122/2013.
  • Η επιχείρηση να έχει ιδρυθεί/συσταθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 Να συνιστά νομική οντότητα (Ανώνυμη Εταιρία, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, Κοινωνική Συνεταιριστική επιχείρηση, Συνεταιρισμός) ή Ατομική Επιχείρηση, και να τηρεί απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
  • Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση όπου στο ΕΣ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μη κτιριακές υποδομές, όπως ενδεικτικά σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής (αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού παραγωγής ή/και προμήθεια νέου) ή/και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε εγκαταστάσεις διανομής ενέργειας και σε τελικούς ενεργειακούς καταναλωτές, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί η υποβολή Έκθεσης Ενεργειακού Ελέγχου.
  • Να υπάρχει ιδιοκτησία ή παραχώρηση χρήσης ή μίσθωση ή νόμιμη σύσταση επικαρπίας επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ίσο με το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε να αποσβεστεί λογιστικά η επένδυση, καθώς και δήλωση του ιδιοκτήτη με την οποία βεβαιώνει ότι: α) έχει λάβει γνώση και συμφωνεί με την υποβολή της πρότασης από τον υποψήφιο Δικαιούχο, β) συμφωνεί με την εκτέλεση των προτεινόμενων εργασιών για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
  • Να δραστηριοποιείται σε επιλέξιμη δραστηριότητα.
  • Ως προς το σύνολο του έργου όσο και τις επιμέρους ενέργειες, ισχύουν οι προϋποθέσεις σώρευσης που ορίζονται στο άρθρο 5 του Κανονισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De minimis) και το άρθρο 8 του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 651/2014.
  • Το/α κτίριο/α που περιλαμβάνεται/ονται στο ΕΣ να διαθέτει/ουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα, πριν την πρώτη εκταμίευση.

Ενεργειακός Στόχος

Επισημαίνεται ότι το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να εκπληρώνει τους ακόλουθους στόχους:

  • Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 40% 
  • Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%
  • Για το/α κτίριο/α που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης, πρέπει να επιτυγχάνεται από την υλοποίηση του σχεδίου, αναβάθμιση της ενεργειακής του/τους κατηγορίας, βάσει ΠΕΑ, τουλάχιστον κατά δύο (2) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά B+ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν. 4122/2013. Σε αντίθετη περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι γίνεται αποδεκτό πως η αίτηση θα απορριφθεί από τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης αιτήματος ενίσχυσης.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Επιλέξιμες είναι ΜΟΝΟ οι παρεμβάσεις που περιγράφονται στο προτεινόμενο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας της Έκθεσης Αποτελεσμάτων του Ενεργειακού Ελέγχου ή της Ενεργειακής Επιθεώρησης, κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τα όρια του προϋπολογισμού.

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται:

  1. Για τις δαπάνες οι οποίες υπάγονται στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης στο Πρόγραμμα
  2. Για τις δαπάνες οι οποίες υπάγονται στον Κανονισμό De minimis, η ημερομηνία προδημοσίευσης του Προγράμματος.

Αλλάζω υσκευή για Επιχειρήσεις 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από σήμερα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού
Την προκήρυξη του προγράμματος: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής από τις 22 Φεβρουαρίου 2024, και μέχρι τις 15 Μαΐου 2024, όπως ανακοινώθηκε.

Ύψος ενίσχυσης

Για Μικρές Επιχειρήσεις:

  • Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000,00 €.
  • Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 20.000,00 €.
  • Ένταση ενίσχυσης 50,00 %.

Για Μεσαίες ή Μεγάλες Επιχειρήσεις:

  • Μέγιστη ενίσχυση (άνευ ΦΠΑ) 10.000,00 €.
  • Μέγιστος προϋπολογισμός επιλέξιμων δαπανών (άνευ ΦΠΑ): 25.000,00 €.
  • Ένταση ενίσχυσης 40,00 %.

Επιλέξιμες Δαπάνες

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιριών
  • Συμπληρωματικές εργασίες για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού
  • Έκδοση δύο (2) Ενεργειακών Πιστοποιητικών – ΠΕΑ ή Διενέργεια δύο (2) Ενεργειακών Ελέγχων

Η διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες και ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 21η Φεβρουαρίου 2024.